matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanko
joj:
Rozwiąż układ równań x + y=40 1/x + 1/y=10
11 gru 18:32
PW:
Po wymnożeniu drugiego przez xy x+y=10xy Przyrównanie prawych stron tego i pierwszego daje 40=10xy
4
y=
x
Podstawienie tego do pierwszego równania daje z kolei
4
x+
= 40
x
x
2
−40x+4 = 0 dalej to już równanko
12 gru 22:33
joj:
dziękuję
23 gru 14:56