styczne do okręgu
Beata: Znajdź równanie stycznych do okręgu ( x+1)2 + (y−1)2 = 5 poprowadzonych z punktu A=(2,0).
11 gru 18:31
PW: Po pierwsze sprawdzamy, czy punkt A leży na zewnątrz koła:
(2+1)2+(0−12 = 9+1>5 − tak, A leży na zewnątrz koła.
Okrąg ma środek S=(−1,1)
Szukamy punktu styczności P=(x,y) korzystając z faktu, że promień SP jest prostopadły do
stycznej, a więc wektory SP→ i AP→ są prostopadłe.
[SP]=[x−(−1),y−1], [AP]=[x−2,y−0].
Skorzystaj z kryterium prostopadłości wektorów i prawie gotowe (jeszcze trzeba uwzględnić, że P
należy do okręgu.
Jest wprawdzie gotowy wzorek na styczną, ale może lepiej poćwiczyć samemu (nie wiem, czy ten
wzór jest dzisiaj w kanonie).
12 gru 23:00