odwrotność liczb
Olek: Oblicz odwrotność różnicy liczb 513 i 212
wiem o co chodzi z odwrotnością, ale nie mogę dojść z tą różnicą, proszę o pomoc.
11 gru 18:28
Olek: do góry!
11 gru 18:38
Olek: ^^^^^
11 gru 19:03
Krzysiek : Liczba odwrotna do danej liczby x jest liczba y taka ze x*y=1 no to jesli masz
| | 1 | | 16 | |
5 |
| = |
| to bedzie nasze x no to jaka bedzie musiala byc liczba odwortna y do |
| | 3 | | 3 | |
| | 16 | |
naszej liczby x czyli |
| zeby x*y=1
|
| | 3 | |
| | 3 | | 16 | | 3 | |
Musi to byc liczba y= |
| bo |
| * |
| =1
|
| | 16 | | 3 | | 16 | |
tak samo zrob z 2 liczba
czyli po prostu ja odwracasz . .Nie myl z liczba przeciwna
11 gru 19:12
Olek: dziekuje serdecznie
11 gru 19:20