przekształcenie funkcji
fredek: Czy moze mi ktos wytłumaczyć to przekształcenie funkcji
mam np taką funkcję y=f(πx)
| | π | |
Czy może mi ktos powiedzieć dlaczego ten wykres się kurczy i środek zamiast w |
| jest w |
| | 2 | |
Wychodzi że wszystko jest tak jakby o 1 zmniejszone tylko dlaczego i jak to udowodnic
| | π | |
dziele sobie |
| = 1 ale skąd to się wzielo ? |
| | π | |
z góry dziekuje za pomoc
11 gru 18:23
fredek: to nie jest trudne tylko ze ja mam chwilową zaćmę
11 gru 18:36
fredek: znajdzie ktoś chwilke ?
11 gru 18:48
fredek:
11 gru 19:23
fredek: ?
11 gru 22:50
Mila:

1) y=sinx zielony
2)y=sin(2x) niebieski (2 razy szybciej "zbliża" się do OY) to nazywa się powinowactwo
T=π okres zasadniczy
3) y=sin(πx) ( π≈3,14 to 3 razy szybciej do OY) różowy
11 gru 23:48