matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta
Zadanie:
Wyznacz współrzędne punktów wspólnych prostych o równaniach 2x − y + 4=0 i y= − x +7
11 gru 18:17
Dominik:
2x − y + 4 = 0
⎧
y = 2x + 4
⎩
y = −x + 7
2x + 4 = −x + 7 3x = 3
⎧
x = 1
⎩
y = 6
szukany punkt: (1,6)
11 gru 18:50