punkty
Zadanie: Zbadaj czy punkty A=(−4,−6) b=(−1,2) c=(5,6) są współliniowe
11 gru 18:16
PW: Trzeba policzyć odległości między tymi punktami. Suma dwóch z nich musi być równa trzeciej.
11 gru 23:44
Ajtek:
Albo sprawdzić, czy leżą na jednej prostej.
11 gru 23:48
Mila:

Z rysunku widać, że nie.
prosta AB:
2=−a+b
−6=−4a+b odejmuję stronami
8=3a
Prosta AB:
| | 8 | | 2 | | 40 | | 14 | | 54 | |
C=(5;6) spr y= |
| *5+4 |
| = |
| x+ |
| = |
| ≠6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Punkty nie są współliniowe
12 gru 00:32
Stępień:
| | 8 | |
Prosta AB: y = a1x + b1, a1 = |
| |
| | 3 | |
| | 12 | |
Prosta Ac: y = a2x + b2, a2 = |
| ≠ a1, punkty A, B, C nie są współliniowe |
| | 10 | |
12 gru 01:03
Gustlik: A=(−4,−6) b=(−1,2) c=(5,6)
Wektorami:
| | 8 | |
AB→=[−1−(−4), 2−(−6)]=[3, 8] ⇒a1= |
| |
| | 3 | |
| | 12 | | 4 | |
AC→=[5−(−4), 6−(−6)]=[9, 12] ⇒a2= |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
a
2≠a
1 − współczynniki kierunkowe AB i AC są różne, punkty nie są współliniowe.
12 gru 01:17
Mila: I tak, masz kilka sposobów.
Wybór należy do Ciebie.
Polecam, abyś skorzystał też ze sposobu PW, przećwiczysz Tw. Pitagorasa.
12 gru 13:00