st
R: mam takiego zadanie ze statystyki
Sprzedaż lodówWkolejnych tygodniach w lecie była (w setkach szt):
30,34,35,37,32,33,28,25.
Polecenia:
1.wykres narysować szeregu czasowego−to juz mam
2.. obl. wspołcz.zmiennosci i jesli mozna wyznaczyc metoda naiwną prognoze na nastepny tydzien
wyszło mi v = 3,7/32=11%
wiec czy przy takim mozna wyliczyc tę prognozę m.naiwa jesli tak, jak to policzyć?
3. punkt to − wyznaczyc prognze metoda sredniej ruchomej z k=2 i k=4
i w tym punkcie dla k2 wyszlo mi 26,5 a dlak4=29,5
z tym 4 punktem jest problem...
4. obliczyc sredniokwadratowy blad ex post dla prognoz wygaslych z poprzedniegi punktu −−−
11 gru 18:12
R: ktoś pomoże
12 gru 13:14