granica
Kasia: Obliczyć granicę ciągu
limn−>∞ (1−2n)4
11 gru 18:06
Kasia: jak się za to zabrać?
11 gru 18:13
Krzysiek: granica to +∞, współczynnik przy największej potędze jest większy od zera.
11 gru 18:15
Kasia: czy mogłabym prosić o stopniowe rozwiązanie przykładu, chcę wiedzieć jak można ruszyć granice
tego typu
11 gru 18:17
Kasia: czy mogłabym prosić o stopniowe rozwiązanie przykładu, chcę wiedzieć jak można ruszyć granice
tego typu
11 gru 18:17
Krzysiek: jeżeli masz wielomian to patrzysz na współczynnik największej potęgi,
jeżeli jest dodatni to granica →+∞, jeżeli ujemny to granica →−∞
(1−2n)4=(n(1/n −2))4=n4 (1/n −2)4 =n4 (2−1/n)4→∞
11 gru 18:24
Kasia: dziękuję pięknie
11 gru 18:28
asdf: @Krzysiek
Ale czemu ty zmieniłeś znaki? i nic nie wyłączyłeś przed nawias?
11 gru 18:47
asdf: ?
11 gru 18:54
Krzysiek: 'wyłączyłem' w głowie

(−1)
4 =1
11 gru 18:55
Kasia: to jak w końcu powinno być?
11 gru 18:56