matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jest to ciąg geometryczny
d'Artagnan:
√
3
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
. Wykaż, że jest to ciąg geometryczny.
2
n
+
3
Wiem, że trzeba użyc do tego wzoru, jednak wynik wychodzi mi błędny :\
11 gru 18:05
pigor:
... no to zobaczmy to tak :
a
n+1
√
3
2
n+3
1
q=
=
*
=2
n+3−n−4
=2
−1
=
=const. ...
a
n
2
n+4
√
3
2
11 gru 18:17
d'Artagnan:
już rozwiązałam
11 gru 18:17
d'Artagnan:
o dzięki i tak za odpowiedź. Właśnie przed chwilą to odkryłam
11 gru 18:18