granica funkcji
gk18: | | sinx | |
może ktoś mi podać wskazówki? 1) lim(x→0) |
| |
| | x5 | |
| | sin2x | |
2) lim(x→0) |
| |
| | √1+x*sinx−cosx | |
| | sin2x2*sin22x | |
3) lim(x→0) |
| |
| | 3x4 | |
11 gru 17:46
Krzysiek: 2)w mianowniku skorzystaj ze wzoru:
| | sint | |
1),2),3), skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
4)podstawienie: t=1−x
| | tgz | |
a potem skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla z→0 |
| | z | |
11 gru 17:56
asdf: | sin2x | | sin2x(√1+xsinx) | |
| = |
| = |
| √1+xsinx − cosx | | 1+sinx − cos2x | |
| sin2x(√1+xsinx) | | sin2x(√1+ xsinx) | |
| = |
| = |
| 1+sinx − cos2x | | sinx + sin2x | |
| sin2x(√1+ xsinx) | | sinx√1+xsinx | |
| = |
| = |
| sinx(1+ sinx) | | 1+sinx | |
| | sinx√1+ x2 | |
| = |
| = |
| 1+ sinx | | 1+sinx | |
| sinx√1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | |
| = |
| = |
| = |
| | | | | |
dobrze robię? bo chyba gdzieś się pogubiłem
11 gru 18:07
Krzysiek: po pierwsze w liczniku powinno być: (√1+xsinx+cosx}) i z tym nic nie robisz, to przyjmuje
wartość 2 w granicy. Błędnie to liczysz np. 1+x(sinx/x)*x =1+x2
to nie jest prawda, nawet jak będziesz pisał "limes"
na samym końcu: 1/sinx =1/x ..?A skąd ta równość
skorzystaj z tego, że sinx/x →1 i podziel licznik i mianownik (całego ułamka) przez 'x'
i w mianowniku brakuje 'x', zamiast '1' jest 'x'
11 gru 18:12
asdf: no tak..
| sin2x(√1+xsinx + cosx | |
| takie coś? |
| 1+xsinx − cos2x | |
| | sinx | |
√1+xsinx + cosx = 2, bo √1+x* |
| *x + cosx = √1+ x2 + cosx |
| | x | |
czerwone zbiega do 1, a niebieskie do zera. i wychodzi tak?
11 gru 18:16
asdf: no tak..
| sin2x(√1+xsinx + cosx | |
| takie coś? |
| 1+xsinx − cos2x | |
| | sinx | |
√1+xsinx + cosx = 2, bo √1+x* |
| *x + cosx = √1+ x2 + cosx |
| | x | |
czerwone zbiega do 1, a niebieskie do zera. i wychodzi tak?
11 gru 18:16
asdf:
| sin2x | |
| *x2* (to co zbiega do 2..) | | x2 | |
| |
| = |
| | sinx | | sin2x | | x* |
| *x + |
| *x2 | | | x | | x2 | |
| |
tak?
11 gru 18:25
Krzysiek: niby ok, ale źle ponieważ częściowo przechodzisz do granicy.
po prostu: xsinx→0*0=0 i koniec
zatem √1+xsinx+cosx→√1+0+1=2
11 gru 18:25
Krzysiek: co do ostatniego postu również źle bo znów częściowo przechodzisz do granicy...
| sinx(√1+xsinx+cosx) | | √1+xsinx+cosx | | 2 | |
| = |
| → |
| =1 |
| x+sinx | | x/sinx +1 | | 1+1 | |
11 gru 18:28
asdf: obliczenia złe, czy zapis?
11 gru 18:33
Krzysiek: zapis, bo jak widać również otrzymałeś 1.
11 gru 18:34
gk18: Krzysiek dzięki za pomoc

spróbuję zrobić resztę sama
11 gru 18:34
asdf: Dzięki za pomoc także, postaram się popracować nad zapisem
11 gru 18:44
gk18: | | 1 | |
Czy w trzecim przykładzie ma wyjść |
| ? |
| | 3 | |
11 gru 19:14
Krzysiek: tak
11 gru 19:17
gk18: a w czwartym 0 ?
11 gru 19:24
gk18: | | |tg(x−2| | |
mam jeszcze ostatnie lim(x→2) |
| |
| | (x−2)2 | |
11 gru 19:32
Krzysiek: 4) nie, granica to 2/π
chyba asdf, pisał rozwiązanie tego zadania (innym sposobem )
5) policz granice jednostronne
11 gru 19:35
gk18: dzięki
11 gru 19:47