Proszę o rozwiązanie układem równań (dowolny sposób)
Jasio123tym59: 1.Gospodyni zmieszała 3 litry wody o temperaturze 10℃ z pewną ilością wody o temperaturze 70℃ i
otrzymała wodę o temperaturze 45℃. Ile ciepłej wody zużyła?
2.W jakim stosunku wagowym należy zmieszać syrop cukrowy o stężeniu 20% z syropem cukrowym o
stężeniu 40%, aby otrzymać mieszaninę o stężeniu 25%?
11 gru 17:45
irena_1: 1.
3(45−10)=x(70−10)
105=60x
x=1,75
2.
0,2x+0,4y=0,25(x+y)
0,2x+0,4y=0,25x+0,25y
0,15y=0,05x
x : y = 3 : 1
11 gru 17:53
Jasio123tym59: cm1t1+cm2t2=c(m1+m2)t3 powinno się skorzystać z tego wzoru (bilans cieplny, gzdzie
c−ciepło właściwe wody, które wynosi 4190) w 1. i jest źle, bo ma wyjść 4,2 litra
11 gru 18:19