Prosze o pomoc!!!!!!!!!
AniloraK!: prosze o sprawdzenie zadania i pomoc !Rzucamy dwa razy symetryczną kostką w kształcie
czworościanu foremnego. Na ściankach kostki znajdują się odpowiednio oczka od jednego do
czterech. Po każdym rzucie notujemy liczbę oczek ze ścianki, na którą upadł czworościan.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A – „suma liczby oczek w dwóch rzutach jest równa 6”
B – „suma liczby oczek w dwóch rzutach jest nie większa od 5”
rozw:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 6 | |
b)P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| + |
| = |
| czy |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
to koniec czy dalej w tym b )))
irena_1:
Wszystkich możliwych par jest 4*4=16
A={24, 33, 42}
B={11, 12, 13, 14, 21, 22, 23, 31, 32, 41}