irena_1: Narysuj ostry kąt o wierzchołku O i poprowadź jego dwusieczną. Na dwusiecznej zaznacz punkt A.
Poprowadź odcinki prostopadłe AK i AL do ramion kąta z punktu A.
Masz tutaj całą sytuację− to, co narysowałaś to przekrój kąta dwuściennego płaszczyzną
prostopadłą do krawędzi kąta poprowadzoną przez punkt A.
| | 2 | |
OKAL to czworokąt, w którym OA to szukana odległość, |AK|=|AL|=7cm, |< KAL|= |
| π. |
| | 3 | |
| | 2 | | π | |
Ponieważ kąty OKA i OLA to kąty proste, więc kąt KOL ma miarę (π− |
| π= |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Trójkąty OKA i OLA to przystające trójkąty prostokątne.
|AO|=2*7=14cm
Szukana odległość wynosi 14cm