Jak wyliczyć dobrze równanie trygonometryczne?
kkk: Równania trygonometryczne. Mam problem z pewnym zadaniem... niby proste ale nie mogę się
doszukać co robię źle:
Rozwiąż równania: 14 − cos2 x=0
robię je tak: cos2 x = 14
cosx= 12 v cosx= − 12
odczytuję z tabelki: x0 = pi3 v x0 = − pi3
x= pi3 + 2kpi v x= − pi3 (dla x0= −
pi3 wyjdzie to samo więc tego nie piszę)
Ale problem w tym że w odpowiedziach jest: x= pi3+2kpi v x=− pi3+2kpi v x=
4pi3+2kpi v x= − 4pi3+2kpi
Dlaczego?
11 gru 17:26
Mati_gg9225535: jak spojrzysz na wykres f. cos zauwaz ze dla y=1/2 ta funkcja ma dwie seriw rozwiązań
powtarzające się okres 2kπ to samo z sin
11 gru 17:29
kkk: a jak to obliczyć? Bo "na oko" raczej się nie da.
11 gru 17:35
Saizou :

| | π | |
przyjmując że jedna kratka na osi x = |
| , otrzymujemy |
| | 6 | |
11 gru 17:40
kkk: to jeszcze mogę odczytać z tabelki, tylko problem w tym, że jeśli podstawię to do wzoru, to za
| | 4pi | |
nic nie chce mi wyjść x= |
| +2kpi... |
| | 3 | |
11 gru 18:06
Mila:

seria rozwiązań
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ, lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
11 gru 19:33