suma, ciąg arytmetyczny
tokaj: znowu mi coś nie wychodzi!
mam obliczyć sumę a
14+a
15+a
16+...+a
37
a
1=6
r=−4
nie wiem czy dobrze, ale obliczyłem, że pomiędzy a
14 a a
37 są 24 wyrazy
S
24=12−80*12 = −948
a ma wyjść −1920, więc gdzieś mi ten tysiąc zwiał
co robię źle?
11 gru 17:25
tokaj: a14+a15+a16+...+a37
11 gru 17:27
tokaj: :(
11 gru 17:38
PW: Błąd polega na tym, że sumując 24 wyrazy wziąłeś jako pierwszy a1, a powinien być a14.
Może bezpieczniej byłoby policzyć
S37 − S13,
wtedy nie będzie tej niespodzianki z pierwszym wyrazem, wzory będzie można stosować
mechanicznie.
12 gru 00:01