Może i proste zadanie, ale ja nie umiem sobie z nim poradzić, pomocy.
allleksander: Objętość gumowej piłki zwiększyła sie o 25% po dopompowaniu. O ile procent zwiększyła sie
zwiększyła sie powierzchnia piłki.
11 gru 16:47
allleksander: Naprawdę nie wiem jak ugryźć to zadanie...
11 gru 17:07
MQ: objętość:
v=v0*k3
powierzchnia:
s=s0*k2
oraz z warunków zadania:
v=1,25v0
11 gru 17:30
allleksander: ok, dzieki.
11 gru 17:35
dero2005:
r − rozmiar "starej" piłki
V − objętość "starej" piłki
S = 4πr
2 → pow "starej" piłki
r
1 − promień "nowej" piłki
V
1 − objętość "nowej" piłki
| | 4 | | 4 | |
V1 = |
| πr13 = 1,25V = 1,25* |
| πr3 |
| | 3 | | 3 | |
r
1 =
3√54r
S
1 = 4πr
12 = 4π
3√2516r
2
| S1−S | | 4π3√2516r2 − 4πr2 | | 4πr2(3√2516−1) | |
| = |
| = |
| = |
| S | | 4πr2 | | 4πr2 | |
=
3√2516 − 1 = 0,16 = o 16%
11 gru 17:36