suma wyrazów ciągu arytmetycznego
tokaj: mam głupi problem, mam policzyć ile początkowych wyrazów ciągu jest równa −140
an= −2n+5
a1=3
podstawiam pod wzór i wyliczam, ale za chiny nie wychodzi mi tyle ile powinno.
i co dalej? pomnożyć razy 2, żeby zniknął ułamek? robiłem różnymi sposobami i za każdym razem
źle
11 gru 16:40
Ajtek:
Ile wynosi a1?
11 gru 16:48
tokaj: 3
11 gru 16:49
Ajtek:
To dlaczego podstawiasz 6?
11 gru 16:50
Ajtek:
Sorry źle spojrzałem.
Napisz obliczenia i zobaczymy gdzie masz błąd

.
11 gru 16:52
tokaj: | | 6−2n+2 | |
−140= |
| *n pomnożyłem razy 2 |
| | 2 | |
−280=8−2n iii tutaj *2n?
16n−4n
2+280
n
2−n−70
no i delta wychodzi paskudna, coś czuję, że to nie tak się robi
11 gru 16:57
Ajtek:
−280=(8−2n)*n
Działaj dalej
11 gru 16:59
tokaj: Dzięki wielkie

wyszło ładnie n2=14
11 gru 17:02