/
zoska: Rozwiąż układ równań
xy = 8
11 gru 16:06
ICSP: pierwsze równanie :
| x2 + 2xy + y2 + x2 − 2xy − y2 | | 65 | |
| = |
| |
| x2 − y2 | | 8 | |
16x
2 + 16y
2 = 65x
2 − 65y
2
−49x
2 + 81y
2 = 0
wyznaczając z pierwszego x i wstawiając do drugiego otrzymuje :
81y
4 − 49 * 64 = 0
(9y
2)
2 − (56)
2 = 0 ⇒ 9y
2 − 56 = 0 ⇒ y = ... oraz x = ...
dokończ.
11 gru 16:14
ICSP: dla ułatwienia dodam ze wyjdą 4 pary.
11 gru 16:14
11 gru 16:19
ICSP: − pod pierwiastkiem ?!
Jak?!
11 gru 16:21
ICSP: tzn będą dwa rozwiązania rzeczywiste oraz dwa rozwiązania zespolone. Licz zespolonych zapewne
jeszcze nie miałaś więc Ciebie obowiązują tylko dwa rozwiązania rzeczywiste.
Nie chcący wprowadziłem w błąd
11 gru 16:22
zoska:
tylko y1 i y2 będą ?
11 gru 16:23
ICSP: 
i do nich trzeba policzyć x
1 oraz x
2. Otrzymasz dwie pary które będą rozwiązaniami tego
układu.
11 gru 16:25
zoska: Super
a taki układ jeszcze mam

xy(x+y) = 30
x
3 + y
3 = 35
jakaś podpowiedź ?
11 gru 16:27
ICSP: skorzystaj z tego że :
x3 + y3 = (x+y)([x+y]2 − 3xy)
11 gru 16:40
zoska: nie wychodzi nic sensownego, trudne to troszkę
rozpiszesz coś dokładniej ? bo nie wiem jak to wykorzystać
11 gru 16:52
ICSP: | | 30 | |
xy(x+y) = 30 ⇒ x+y = |
| |
| | xy | |
drugie równanie :
(x+y)[(x+y)
2 −3xy] = 35
| 30 | | 30 | |
| [( |
| )2 − 3xy] = 35 |
| xy | | xy | |
z tego mam że :
| | 30 | |
( |
| )3 = 125 ⇒ xy = 6 ⇒ // z pierwszego równania // ⇒ x+y = 5 |
| | xy | |
zauważam ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach x oraz y i mam :
x
2 − 5x + 6 = 0 ⇒x = 2 v x = 3 i odpowiednio y = 3 v y = 2
11 gru 17:54