szereg taylora
student: rozwin w szereg taylora f(x)=lnx*x dla xo=1
11 gru 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to podstaw do wzoru ... w czym problem
11 gru 15:00
student: czyli
f(x)=lnx x
f'(x)=lnx+1
f(1)=0
f'(1)=1
f''(1)=1
f'''(1)=−1
f''''(1)=2
f
5(1)=−6
mam potem problem ze wzorem ogolnym, w sensie ze znakiem (n−2)!*(−1)
n−2, tylko ze wtedy
musialbym wziac n≥2
a to by bylo f(x)=1*(x−1)+∑
(n−2)!(−1)n−2*(x−1)nn!, gdzie szereg n=2 do
∞, jest to
sensowne?
11 gru 16:01
student: ?
11 gru 16:19
b.: wydaje się, że wszystko jest w porządku
możesz nieco uprościć wzór skracając silnie
11 gru 17:01