pochodna
kk: jak bedzie wyglądać pochodna z 3sinx, dziękuję za pomoc
11 gru 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzór ogólny:
(af(x))' = af(x) * ln a * f'(x)
podstaw
11 gru 14:55
kk: czyli esinxlnx * cos ln3 + 1/x * sinx
11 gru 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd to sinxlnx
11 gru 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a = 3
f(x) = sinx
11 gru 15:00
kk: a nie mogę skorzystać z tego eblna?
11 gru 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna: ale po co
11 gru 15:00
kk: ah, to powinno byc: 3sinx * ln3 * cosx?
11 gru 15:01
kk: myślałam ze taka wlasnosć...
11 gru 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
3
sinx = e
sinx*ln3 
(e
sinx*ln3)' = e
sinx*ln3 * (sinx*ln3)' = e
sinx*ln3 * cosx*ln3 =
e
ln3sinx*ln3*cosx =
= 3
sinx * ln3 * cosx
i wychodzi to samo
11 gru 15:02
kk: no tak, dziękuję slicznie
11 gru 15:03
kk: nie, chwileczkę musze się upewnić, czy nie powinniśmy wykładnika liczyć jako funkcji złożonej i
wtedy poch z sinx * ln3 + poch z ln3 + sinx?
11 gru 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
ln3 to jest 'stała'
11 gru 15:07
kk: czy z tej własności co podałam w ogole nie mogę w tym przypadku korzystać?
11 gru 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapis z 15:02 korzysta przeciez z przekształcenia tego
11 gru 15:08
kk: aha, już rozumiem, gdyby bylo cos innego niż ln3 to wtedy z funkcji złożonej byśmy liczyli?
11 gru 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdyby było coś zależnego od 'x' to tak
11 gru 15:10
kk: o więc dziękuję bardzo, wszystko jasne!
11 gru 15:11
kk: a ile bedzie wynosić pochodna z y= 1/ arcsinx?
11 gru 15:20
Artur z miasta Neptuna:
Pochodna z:
(arcsinx)−1
11 gru 16:10