oblicz x
matma jest trudna:
8 * 811x − 10 * 91x + 8 = 0
Zaczełam od podstawienia 91x = t i wtedy mam
8 t2 − 10 t + 8 = 0
4t2 − 5t + 4 = 0
Δ = 25 − 4 * 4 * 4 = −39
co dalej ?
11 gru 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli brak rozwiązań
11 gru 14:40
matma jest trudna: a nie szuka się rozwiązań zespolonych ?
11 gru 14:44
matma jest trudna:
11 gru 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jestes na studiach

jak tak ... to lecisz zespolone
11 gru 15:04
asdf: matma chyba jest tak samo trudna jak napisanie treści zadania.
11 gru 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że jest napisane x∊R
11 gru 15:06
matma jest trudna: nie jest napisane
To jak te zespolone policzyć ? bo nie ogarniam tego
11 gru 15:15
asdf: Weź napisz porządnie treść zadania, a jak nie wiesz jaki to jest zbiór liczb to możesz się
domyśleć, czy przerabiasz zespolone czy nie...takie to trudne?
11 gru 15:19
matma jest trudna: mają być zespolone, ale chodzi o to że nie wiem jak to zrobic
11 gru 15:25
matma jest trudna: treść jest po prostu: Rozwiąż równanie
11 gru 15:37
matma jest trudna: pomoże ktoś ?
11 gru 15:56
ICSP: [C{asdf]] na pewno pomoże

Ma już za sobą liczby zespolone i bez problemu sobie z nimi radzi
11 gru 15:59
matma jest trudna: nikt nie ma pomysłu

?
11 gru 16:25
asdf: ICSP ma jeszcze więcej liczb zespolonych za sobą i jego pomoc będzie bardziej wiarygodna
11 gru 17:55
ICSP: miałem je ponad rok temu i już nic nie pamiętam

Ty jesteś na bieżąco xD
11 gru 17:56
asdf: To warto sobie ICSP przypomnieć − ja conieco pamiętam
12 gru 01:29
12 gru 07:56