Martyna: Rozwiąż metodą wyznacznikową następujący układ równań:
(5x-4)(9y+4)=(15x-2)(3y+2)
3(3y+2)+4(5x-4)=0
18 cze 21:20
karaś: Oznaczmy pierwsze równanie jako (1), a drugie jako (2).
(1) : (5x - 4)(9y + 4) - (15x - 2)(3y + 2) = 0
45xy + 20x - 36y - 16 - 45xy - 30x + 6y + 4 = 0
-10x - 30y - 12 = 0
5x + 15y + 6 = 0
5x + 15y = -6
(2) : 3(3y + 2) + 4(5x - 4) = 0
9y + 6 + 20x - 16 = 0
20x + 9y = 10
| 5 15 |
W = | | = 45 - 300 = -255
| 20 9 |
| -6 15 |
Wx = | | = -54 - 150 = -204
| 10 9 |
| 5 -6 |
Wy = | | = 50 + 120 = 170
| 20 10 |
x = Wx / W = 204/255
y = Wy / W = -170/255
19 cze 23:13
hgjghj: β⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ
⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒
∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈
Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δ
δjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδ
jkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδj
khjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjk
hjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkh
jδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhj
δkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhjβ⇒∈Δδjkhjδkhδδδhδδδδhhj
2 lip 20:22