pochodna
kk: czy dobrze rozwiązałam pochodną?
y= exlnx(lnx)
a pochodna wyszła y'= exlnx(lnx) * (lnx * lnx) * 1 / x
11 gru 13:37
kk: znaczy powinna mieć postać exlnx(lnx) ta wyjściowa
11 gru 13:38
aniabb: niestety źle
11 gru 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest w potędze x*ln
x(lnx)
11 gru 13:40
kk: tak
11 gru 13:42
kk: a czy tak
exlnx(lnx) * lnx(lnx) * 1/ ln x * 1/ x?
11 gru 13:43
kk: czy powinnam potraktowac wykłądnik jako funkcję złożoną?
11 gru 13:43
kk: może podam wyjsciową funkcję: y= lnx x i z tego pochodna
11 gru 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest ln(x*lnx)
a może ln(lnx)

a może lnx*lnx

bo zapis lnx(lnx) sugeruje to ostatnie
11 gru 13:51
kk: tak jak podałam funkcję y= lnxx ojć, zgubiłam znaczek, przepraszam, już jest zapis doby
11 gru 13:52