rownanie
rownanie: | | 2x + 2 | | x+2 | | 7 | |
√ |
| − √ |
| = |
| |
| | x + 2 | | 2x + 2 | | 12 | |
11 gru 13:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
zrób podstawienie
11 gru 13:07
rownanie: zauważyłamm
| | 2x+2 | |
podstawiam np. |
| = t |
| | x+2 | |
i dostaję
co można z tym zrobić ? jakoś nie mam zupełnie pomysłu
11 gru 13:13
rownanie: dasz mi jakąś wskazówkę ?
11 gru 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
i otrzymujesz
11 gru 13:30
rownanie: ok, już mam
a takie
√x2−3x+5 + x2 = 3x + 7
11 gru 13:44
rownanie: wie ktoś jak to zrobić ? bp mi jakieś głupoty wychodzą ...
11 gru 14:20
rownanie:
√ x2 − 3x + 5 = −x2 + 3x + 7 / 2
x2 − 3x + 5 = x4 + 2 * (−x2) * (3x + 7) + (3x + 7)2
x2 − 3x + 5 − x4 + 6x3 + 14 x2 − 9x2 − 42x − 49 = 0
−x4 + 6x3 + 6x2 − 45x − 44 = 0
W(−1) = 0
W(4) = 0
(−x4 + 6x3 + 6x2 − 45x − 44) : (x2 − 3x −4) = −x2 + 3x + 11
dobrze robię ?
11 gru 15:24
rownanie: czy ma ktoś jakiś szybszy sposób ?
bo to nie wygląda za dobrze
11 gru 15:33
ICSP: 0 pkt za brak ustalenia dziedziny
11 gru 15:34
rownanie: x2 −3x + 5 ≥ 0
Δ = 9 − 20 = −11 < 0
czyli x ∊ R ?
11 gru 15:36
ICSP: √x2 − 3x + 5 = − x
2 + 3x + 7
x
2 − 3x +5 +
√x2 − 3x + 5 −12 = 0
| | 11 | |
t = √x2 − 3x +5 , t ≥ |
| |
| | 4 | |
t
2 + t − 12 = 0
dokończ.
11 gru 15:36
ICSP: dziedzina dobrze. Teraz dokończ równanie.
11 gru 15:37
ICSP: poprawie jeszcze chochilka w założeniu do t :
| | √11 | |
t = √x2 − 3x + 5 , t ≥ |
| |
| | 2 | |
11 gru 15:38
rownanie: Δ = 1 − 4*1*(−12) = 49
√x2−3+5 = −4 v
√x2−3+5 = 3
x
2 − 3x + 5 = 16 v x
2 − 3x + 5 = 9
x
2 − 3x − 11 = 0 v x
2 − 3x − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−11) = 53 v Δ = 9 − 4*−4*1 = 25
x
1 = −1
x
2 = 4
więc wychodzi to samo co u mnie
11 gru 15:42
ICSP: nie to samo. Ja przynajmniej nie popełniam poważnego błędu
11 gru 15:43
11 gru 15:43
ICSP: pomyśl dlaczego

Z tego samego powodu dla którego podstawiając przy równaniach typu: ax
4 + bx
2 + c zmienną :
t = x
2 ,
t ≥ 0
11 gru 15:45
rownanie: hmm.

wybacz, ale nie wiem skąd akurat taka liczba
wytłumacz jak dla blondynki
11 gru 15:49
ICSP: a umiesz ustalić zbiór wartości funkcji :
y = x
2 − 3x + 5
11 gru 15:51
rownanie: już wiem
skumałam jak od wierzcholka ta parabola z ramionami w gore
| | 11 | |
a wierzcholek ma wsp. q = |
| |
| | 4 | |
o to chodzi

?
11 gru 15:53
ICSP: 
to skoro już masz zbiór wartości funkcji y = x
2 − 3x + 5 to ustalenie zbioru wartości y =
√x2 − 3x + 5 nie jest już problemem.
11 gru 15:58
rownanie: no już skumałam
dziękuję! wszystkiego dobregooooooooooooo
11 gru 16:01
Agasia12345: Ej,wiem głupie pytanie.. jak tu zrobić kreskę w ułamku? xd
11 gru 17:47