rozwiąż równanie i nierówność - kombinacje
lena: rozwiąż równanie i nierówność:
c) n! / [3! * (n−3)!] = 20
d) n! / [2! * (n−2)!] < 15
11 gru 12:39
camus: c)
n(n−1)(n−2)=120 = 60*2=30*2*2=2*3*5*2*2=6*5*4
n=6
11 gru 12:43
camus: d)
n(n−1)<30 //tutaj nie ma co kombinować
n
2−n−30<0
Δ=1+120=121
n
1 = −5 ∨ n
2 = 6
n∊(−5,6)
11 gru 12:45
lena: dzięki

a da się rozwiązać takie równanie:
n
3 − 3n
2 + 2n − 120 =0 ?
11 gru 12:48
camus: Tak, ale ja jestem leniwy, więc sobie to rozpisałem.
11 gru 12:49
lena: ok, tylko powiedz czy chodzi tu o to, że trzeba znaleźć pierwiastek , który jest dzielnikiem
wyrazu wolnego 120. Dobrze mówię?
11 gru 12:53
Mila:
| | n! | |
c) |
| =20 i n∊N+ |
| | 3!*(n−3)! | |
| (n−3)!*(n−2)*(n−1)*n | |
| =20⇔ |
| 6*(n−3)! | |
(n−2)*(n−1)*n=60 iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych
n=5
| | n! | |
d) |
| <15 i n∊N+ |
| | 2!(n−2)! | |
| (n−2)!*(n−1)*n | |
| <15 |
| 2*(n−2)! | |
(n−1)*n<30
n
2−n−30<0
Δ=121
| | 1−11 | | 1+11 | |
n1= |
| =−5 lub n2= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
n∊(−5;6} i n∊N
+⇔n∊{1,2,3,4,5}
11 gru 12:54
camus: Tak.
11 gru 12:55
lena: w podpunkcie d napisałeś że n>−5. a nie powinno być n<−5?
11 gru 12:55
camus: nic takiego nie napisałem, i nie n>−5, ale zapomniałem, że w liceum obowiązuje silnia tylko dla
liczb naturalnych, zatem n ∊{0,1,2,3,4,5}
11 gru 12:58
lena: ok,wielkie dzięki, tylko nie rozumiem skąd miałby się wziąć taki przedział n∊(−5,6) (pominąwszy
to że nie mogą to być liczby ujemne) . rozumiem że wyszło że n<6, ale co z tym −5? Skoro jest
taki przedział n∊(−5,6)to chyba znaczy że wyszło że n>−5, a nie np. n<−5. i właśnie tego nie
rozumiem.
11 gru 13:12
Mila: Tak, n∊N. Camus
11 gru 13:13
camus: Eh, policzyliśmy to normalnie, dla n∊ℛ, a potem uwzględniliśmy wynik z faktem, że n∊ℕ. Stąd,
mimo wyniku n∊(−5,6), n∊ℕ, więc n ∊{0,1,2,3,4,5}.
11 gru 13:16
lena: tak, rozumiem to o czym piszesz. nie rozumiem innej kwestii. załóżmy że z równania kwadratowego
wyszłoby tylko np. n=−5. wtedy rozwiązaniem byłoby n<−5 czy n>−5

? skąd mogę to wiedzieć?
11 gru 13:24
camus: Narysuj sobie wykres i wtedy będziesz wiedziała.
11 gru 13:31
lena: dziękuję

spróbuję coś pokombinować
11 gru 13:35
nikola: rozwiaz równanie |−x+2|=3
26 gru 23:37
Eta:
|−x+2|= |x−2|
|x−2|=3 ⇒ ....
26 gru 23:38
5-latek: |2−x|=3 to 2−x=3 to x= ..... lub 2−x=−3 to x=...
26 gru 23:40
Eta:
27 gru 00:38
5-latek:
27 gru 00:41