Napisx rownanie stycznej
pawel333: Napisz rowanie stycznych do okręgu x2+y2−x−3y + 1/2=0 nachylonych do osi ox pod katem 135
stopni
11 gru 12:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
liceum czy studia ?
11 gru 12:06
pawel333: Liceum
11 gru 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
zapisujesz równianie okręgu w 'kanonicznej' formie (aby widzieć środek i promień)
krok 2.
pamiętaj, że tgα = a
gdzie a to współczynnik kierunkowy prostej y=ax+b
krok 3
wyznaczasz równianie stycznej
11 gru 12:10
pawel333: (X−1)2+(y−1,5)2=3
−x+y−b=0
Dobrze?
11 gru 12:14