Oblicz granicę ciągu
Kamil: an=(2n−3) 2 n+1
11 gru 12:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to jeszcze raz ale uzywając U zamiast u do zapisu ułamka
11 gru 12:04
11 gru 12:17
Kamil: dlaczego cały czas wychodzi mi 4, a powinno być w wyniku coś innego
11 gru 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
granica ciagu jest +
∞
11 gru 12:20
11 gru 12:22
Kamil: Bardzo dziękuję
11 gru 12:27
Kamil: | | 2x | |
oblicz granicę lewostronną funkcji f(x)= |
| w punkcie x=1 |
| | x−1 | |
11 gru 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem
11 gru 12:32
Kamil: problem, że nie kumam tych granic
11 gru 12:33
Kamil: proszę o pomoc
11 gru 12:48
camus: Wskazówka: Narysuj sobię wykres tejże funkcji i zobacz gdzie zmierza y po lewej stronie
asymptoty.
11 gru 12:50
Kamil: czy dobrze odczyruję, że do −nieskończoności
11 gru 12:57
Ajtek:
| | 2x | |
Dla x→1− x−1 dąży do 0 po liczbach ujemnych, zatem limx→∞ |
| =−∞, ponieważ: |
| | x−1 | |
Cześć
Artur 
.
11 gru 12:57
Kamil: dziękuję bardzo, chyba zaczynam kum kuk kum...
11 gru 12:59
Mila:

| | 2x | | 2 | |
lim x→1− ( |
| )→ |
| =−∞ ( podstawiasz sobie np.x=0,999999) |
| | x−1 | | 0− | |
11 gru 13:04
Ajtek:
Hej
Mila
11 gru 13:06
Mila: Witam Cię Ajtek.
11 gru 13:11
Kamil: mam jeszcze jedno pytanie do tego zadania,
czy ta funkcja ma asymptotę ukośną, jeżeli tak to jakie jest jej równanie?
11 gru 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej posiada poziomą i pionową ... (pozioma to szczególny przypadek ukośnej)
11 gru 14:36
Kamil: mogę prosić troszkę jaśniej
11 gru 14:45
Kamil: czy dobrze myślę, że nie ma tej asymptoty
11 gru 14:51
Kamil: proszę jeszcze o pomoc,
| | x2 | |
wyznacz pochodną funkcji f(x)= |
| |
| | x+1 | |
11 gru 15:21
Ajtek:
Ukośnej asymptoty nie ma, masz rację.
Asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej, o czym wspomniał Artur.
Wzór asymptoty ukośnej to y=ax+b, pozioma jest ⇔ gdy a=0 i ma wzór y=b
11 gru 15:22
Ajtek:
| | f | | f'*g−f*g' | |
Wzorek ( |
| )'= |
| |
| | g | | g2 | |
11 gru 15:25
Mila: | | 2x | |
1) wykres funkcji f(x)= |
| masz narysowany 13:04 |
| | x−1 | |
jedną asymptotę zaznaczyłam: x=1 pionowa
druga:
| | 2x | | 2(x−1)+2 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | |
f(x)=2+ |
| postać kanoniczna funkcji homograficznej |
| | x−1 | |
y=2 asymptota pozioma
[x=−1 asymptota pionowa , inne trzeba policzyć]
pochodna:
| | x2 | | 2x(x+1)−x2*1 | | x2+2x | |
( |
| )'= |
| = |
| = |
| | x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
11 gru 18:26
Kamil: Witam, i dziękuję za wczorajszą pomoc.
Mam problem z wyznaczeniem miejsca zerowego i znaku pochodnej funkcji
12 gru 15:15
Kamil: proszę o pomoc
12 gru 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno nie pokręciles czegoś

miejsc zerowych z takiego wyrażenia nie wyliczysz
12 gru 15:57
Kamil: takie właśnie mam zadanie i nie wiem jak to zrobić
12 gru 16:16
Mila:

Chyba chodzi o miejsca zerowe pochodnej.
f '(x)=x
2−2x−3
Δ=4+12=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
x1= |
| =−1 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
f '(x)>0⇔(x+1)(x−3)>0⇔
x<−1 lub x>3 funkcja dla tych argumentów jest rosnąca
f '(x)<0 ⇔x∊(−1;3) funkcja malejąca
12 gru 16:18
Kamil: Bardzo dziękuję za pomoc,
mam coś jeszcze.
Pochodna pewnej funkcji jest równa y'=e2x(x2−1). Czy funkcja ma eksterma lokalne?
14 gru 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
przyrównaj pochodną do 0 ... zrób szkic wykresy tejże pochodnej ... na jej podstawie oceń czy
funkcja posiada ekstrema czy też nie
14 gru 19:35