dana jest funkcja
przerysowana: dana jest funkcja
y = 4x−2x+1
a) przedstaw funkcję w postaci kanonicznej, podaj równania asymptot wykresu funkcji.
b) * ( narysuj hiperbolę będącą wykresem tej funkcji.
chociaż a) pomóżcie mi rozwiązać.
dzieki,pozdrawiam
11 gru 11:50
camus: | 4x−2 | | 4x+4 − 6 | | 4(x+1) | | 6 | | −6 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| +4 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | −6 | |
Narysuj teraz funkcję |
| , po czym przesuń ją o 1 w lewo i 4 w górę. Asymptoty możesz |
| | x | |
| | −6 | |
odczytać z wykresu, bądż zauważyć, że skoro dla |
| , asymptoty to x = 0 i y = 0, to po |
| | x | |
przesunięciu o [−1,4], asymptoty mają postać x = −1 i y = 4.
11 gru 12:00