rownania i nierownosci
linka: Rozwiąż równania
a) x+2x−4 = 1−2x4−x
b) 9x − 1 = 7−xx−1
Rozwiąż nierówności
a) x−3x+4 ≥ 3
b) 1x+3 < 2x
dzieki
11 gru 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
fajne tylko zapisz to za pomocą U zamiast u
co do równań ... zauważ, że x−4 = −(4−x)

w drugim ... dodaj do ułamka tą −1 i później 'na krzyż'
11 gru 11:48
Magda: rownania
a)
(x+2)(4−x) = (x−4)(1−2x)
4x−x
2+8−2x=x−2x
2−4+8x
4x−x
2+8−2x−x+2x
2+4−8x = 0
x
2−7x+12= 0
Δ=(−7)
2 − 4*1*12 = 49 − 48 = 1
√Δ = 1
w ten sam sposób policz kolejne
11 gru 11:49
Magda: 4 odpada oczywiscie
11 gru 11:50
Magda: bo nie należy do dziedziny
11 gru 11:50
PW: @Magda: Dałaś się nabrać autorowi zadania.
a) po kosmetycznej zmianie prawej strony równanie ma postać
| | x+2 | | 2x−1 | |
|
| = |
| , x∊R\{4} |
| | x−4 | | x−4 | |
a więc jest równoważne następującemu:
x+2 = 2x−1, x∊R\{4}
x=3, x∊R\{4}
11 gru 11:56
Magda: zawsze licze naokoło , taka moja natura

niektórzy muszą mieć pod górkę
11 gru 11:59