Przedstaw w postaci iloczynowej
maturzystkatopilne: cosx +cos2x+cos3x
11 gru 11:38
camus: cos2x = 2cos2x−1
cos3x = 4cos3x−3cosx
Uznaj to za podpowiedź.
11 gru 11:41
PW: Albo − jeśli znasz wzór na sumę cosinusów −
| | 3x+x | | 3x−x | |
cos3x+cosx = 2cos |
| cos |
| = 2cos2x.cosx, |
| | 2 | | 2 | |
a więc badane wyrażenie ma postać
| | x | |
cos2x + 2cos2x cosx = cos2x (1+2cosx) = cos2x (1+2(2cos2 |
| − 1)) = |
| | 2 | |
| | x | | x | | x | |
= cos2x (4cos2 |
| −1) = cos2x (2cos |
| −1)(2cos |
| +1) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
= 4cos2x (cos |
| − |
| )(cos |
| + |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | π | |
| = cos |
| , a więc zastosowanie wzorów na różnicę cosinusów i sumę cosinusów da |
| 2 | | 3 | |
postać iloczynową.
Myślę, że można to było zrobić z większym talentem, ale na siłę jest.
11 gru 13:00