Obliczyć granicę
Magda: lim x→∞ (√ 2x2 + 4 − √ 2x2 + 2 )
11 gru 11:26
Nienor: podobnie jak w ciągach:
11 gru 11:31
Magda: jesli dochodze do momentu
| | 2 | |
lim x→∞ |
| to już mogę zapisać że ta granica wynosi 0 ? |
| | √2x2+4+√2x2+2 | |
11 gru 11:44
aniabb: tak
11 gru 11:45
Magda: a taką
| | √2x+1 − √2x+2 | |
lim x→∞ |
| |
| | √x+4 − √x+3 | |
masz jakiś pomysł na to ?
11 gru 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie do poprzedniego
11 gru 12:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| a−b | | a2−b2 | | c+d | |
| = |
| * |
| |
| c−d | | a+b | | c2−d2 | |
11 gru 12:06
Magda: próbowałam i nie wychodzi
11 gru 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | (2x+1) − (2x+2) | | √x+4 + √x+3 | |
... = |
| * |
| = |
| | √2x+1+√2x+2 | | (x+4) − (x+3) | |
| | −1 | | √x+4 + √x+3 | |
= |
| * |
| = |
| | √2x+1+√2x+2 | | 1 | |
| | −(√x+4 + √x+3) | |
= |
| −> .... |
| | √2x+1+√2x+2 | |
11 gru 12:19
Magda: no doszłam do tego i co dalej ?
11 gru 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
granica dla x−> +
∞ 
;>
11 gru 12:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
to podziel licznik i mianownik przez √x (najwyższa potęga 'x')
11 gru 12:27
Magda: no własnie nie widzę jakoś tego ...
11 gru 12:28
Magda: okej już wiem o co chodzi, dziękuję bardzo !
11 gru 12:30
Magda: a masz pomysł jak zbadać zbieżność szeregu
∞
n=1
11 gru 12:42
Magda: jakoś z kryterium porównawczego ?
11 gru 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
porównawcze to jedno z najrzadziej używanych
może z D'Alemberta
z porównawczego też Ci wyjdzie ... ale trzeba się trochę 'napocić' aby odpowiednio ten szereg
oszacować z dołu
11 gru 13:10
Magda: z d'Alemberta wyszło mi g =1 więc to chyba nic nie daje prawda ?
11 gru 13:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
no dobra ... porównawcze kryt.
| | c | |
sądzimy, że szereg ten będzie oszacowany z dołu przez ∑ |
| ; gdzie c>0 ;c=const |
| | n | |
dla n≥5 zachodzi:
| n+1 | | n+1 | | n+5 −4 | | 1 | | 4 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| − |
| |
| n2+5 | | n2+5n | | n2+5n | | n | | n2+5n | |
czyli licząc szereg od n=5
| | n+1 | | 1 | | 4 | |
∑ |
| ≥ ∑ |
| − ∑ |
| = +∞ |
| | n2+5 | | n | | n2+5n | |
czyli szereg jest rozbieżny
11 gru 13:28
Magda: a dlaczego liczymy raptem od 5 ?
nic nie rozumiem z tego, nie robilismy nigdy w taki sposób ...
11 gru 13:31
Krzysiek: ale Artur utrudniasz
n
2 +5≤n
2 +5n
2=6n
2 czyli:
| n | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| |
| n2 +5 | | 6n2 | | 6n | | 6 | | n | |
11 gru 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu tfu ... źle oszacowanie
chciałem zrobić tak:
| n+1 | | n+1 | |
| ≥ |
| dla każdego n≥5 (chyba nie musze tlumaczyć dlaczego) |
| n2+5 | | n2+n | |
| | n+1 | | 1 | |
∑ |
| ≥ ∑ |
| <−−− ale tutaj szeregi sumujemy właśnie od elementu n=5 |
| | n2+5 | | n | |
a tak ładniej to byśmy napisali:
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
∑n=1 |
| = ∑n=1n=4 |
| + ∑n=5 |
| ≥ |
| | n2+5 | | n2+5 | | n2+5 | |
| | n+1 | | 1 | | 1 | |
∑n=1n=4 |
| ∑n=5 |
| = c + ∑n=5 |
| <−−−rozbieżny |
| | n2+5 | | n | | n | |
11 gru 13:39
Magda: to jakieś zbyt skomplikowane chyba

zawsze normalnie jakoś szacowalismy i byl wynik a tu nie
rozumiem
11 gru 13:40
Magda: @Krzysiek, czyli jest rozbieżny z Dirichleta tak ?
11 gru 13:42
Magda: a macie jakiś pomysł na ten szereg ?
∞
n=1
Liczyłam z d'Alemberta i wychodzi niestety g = 1
11 gru 13:56
Magda: ?
11 gru 14:09
Krzysiek: poprzednie zadanie rozbieżny na mocy kryterium porównawczego
a tutaj zacznij od zbadania warunku koniecznego(prawie zawsze od niego zaczynasz jak jesteś
wstanie policzyć granicę)
11 gru 14:10
Magda: | | 2 | |
czyli lim n→∞ an = |
| i nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu więc |
| | 5 | |
szereg jest rozbieżny tak ?
11 gru 14:14
Krzysiek: tak
11 gru 14:26
Magda: a może masz jakiś super pomysl na ten szereg ( już ostatni

)
∞
n=1
11 gru 14:42
Krzysiek: kryterium Leibniza
11 gru 14:43
Magda: tego niestety nie umiem
nie da się inaczej ?
11 gru 14:45
Krzysiek: nie da się.
możesz co najwyżej zbadać zbieżność bezwzględną z kryterium porównawczego, ale warunkową tylko
z Leibniza.
11 gru 14:48
Magda: no chyba nie jest zbieżny bezwzględnie
czyli mam sprawdzać czy an+1 − an < 0 i czy lim n→∞ an = 0 tak ? i jak to będzie spełnione
to jest zbieżny warunkowo ?
11 gru 14:50
11 gru 14:51
Magda: okej, w takim razie jest zbieżny warunkowo
11 gru 14:53
Magda: ∞
| | 1 | |
a jak szybko pokazać, że ∑ |
| nie jest zbieżny ? |
| | 2n+5 | |
n=1
11 gru 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
porównawcze
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| |
| 2n+5 | | 2n + 5n | | 7n | | 7 | | n | |
11 gru 14:57