Sześć osób wsiadło na parterze do windy w 10-piętrowym budynku
lena: Sześć osób wsiadło na parterze do windy w 10−piętrowym budynku.
Na ile sposobów mogą oni wysiąść z windy na trzecim piętrze?
Proszę o wytłumaczenie zadania.
11 gru 11:12
Patronus: Może nikt nie wysiąść na 3 − 1 możliwość
Może wyjsć 1 osoba − 6 możliwośi
| | | |
Moga wyjść 2 osoby − | = 15 możliwości |
| | |
| | | |
Moga wyjść 3 osoby − | = 20 możliwości |
| | |
| | | |
Mogą wyjść 4 osoby − | = 15 możliwości |
| | |
Może wyjść 5 osób − 6 możliwości
Może ywjśc 6 osób − 1 możliwośc
1+6+15+20+15+6+1 = 64 możliwości
11 gru 11:15
Nienor: To zależy, czy wszyscy wysiadają na trzecim piętrze, jeśli tak, to na tyle sposobów na ile
można ich ustawić w szeregu, bo zakładamy, że się nie przepychają i nie wychodzą parami, czyli
10!
Jeżeli nie wszyscy wysiadają na trzecim piętrze to już się robi nie fajnie
11 gru 11:16
Nienor: Ale czy to nie jest piękne w prawdopodobieństwie, że prawie do każdego zadania można podejść na
co najmniej dwa różne prawidlowe sposoby
11 gru 11:17
lena: myślę że nie wszyscy wysiadają tu na 3 piętrze. wg odpowiedzi jest to wynik 720
11 gru 11:21
lena: ja też liczyłam to zadanie i także wyszło mi 64. Każda z osób ma dwie możliwości − wysiąść albo
nie wysiąść na 3 piętrze, osób mamy sześć, więc: 2*2*2*2*2*2=64, ale w odpowiedziach jest inny
wynik − 720.
11 gru 11:24
lena: w czym robię błąd?
11 gru 11:28
Nienor: Nie im chodziło, że wszyscy na raz, tylko ja przeczytałam, że wysiada 10, a nie 6 osób, bo 6
osób w szeregu można ustawić na 6! sposobów, czyli 720. Można podejść też do tego zadania w
ten sposób:
Z windy na 3 piętrze wysiada:
nikt−1
1osoba−6 możliwości
2 osoby − 15, ale mogą one wysiąść na 2! sposobów więc 15*2=30
3 osoby − 20, ale mogą wysiąść na 3! sposobów, więc 20*6=120
4 osoby −15, ale... 20*4!=20*24=480
5 osób − 6, ale ... 20*5!=20*120=2400
6 osób − 1, ale... 6!=720
czyli 1+6+30+120+480+2400+720=3757 sposobów.
Wszystkie podejścia do tego zadania są prawidłowe!
11 gru 11:29
lena: dzięki

czasami trudno się domyślić co oni mają na myśli
11 gru 11:32
PW: Trzeba jeszcze dodać, że córka windziarza ma 14 lat i jest piękna.
Po co ta mowa o 10 piętrach i trzecim tajemniczym piętrze, na którym wszyscy wysiadają?
Ktoś próbował zmienić znane do znudzenia zadanie, i mu nie wyszło.
Równie dobrze mógł zapytać, na ile sposobów 6 osób może wyskoczyć z wozu drabiniastego.
Odpowiedź: Bierzemy pod uwagę kolejność wysiadania 6 osób, to znaczy dokonujemy wszystkich
możliwych permutacji zbioru 6−elementowego. Jest ich 6! = 720.
11 gru 11:35
Nienor: No z odpowiedzi wynika PW, że masz rację, ale zauważ, że z wozu drabiniastego 6 osób nie
może wyskoczyć na 3757 sposobów, a w tym zadaniu jest i taka możliwa odpowiedź.
11 gru 11:38
lena: 10−piętrowy budynek był potrzebny do podpunktu a) i b).
a)na ile sposobów mogą oni wysiąść z windy
b) na ile sposobów mogą oni wysiąść z windy, jeśli każdy wysiądzie na innym piętrze.
Nie podałam ich, bo potrafiłam je sama rozwiązać, ale teraz nie rozumiem dlaczego w pierwszym
podpunkcie nie wymagali kolejności osób wysiadających na poszczególnych piętrach, bo odpowiedź
to po prostu 106. w ostatnim puncie przeciwnie, właśnie o to im chodziło. Trochę to jest dla
mnie zagmatwane. Może to mi się coś poplątało...
11 gru 12:04
PW: Sposoby wysiadania z windy można utożsamić z funkcjami
f:{1,2,3,4,5,6}→{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10},
Od funkcji tych nie wymaga się nic (mogą być różnowartościowe, a mogą przyjmować równie dobrze
tę samą wartość dla wszystkich punktów dziedziny).
Jest twierdzenie, które mówi, że funkcji takich jest 106.
(Liczność zbioru wartości) do potęgi (liczność dziedziny). Funkcji f:X→Y jest |Y||X|.
Ponieważ w programie szkolnym uważa się ostatnio, że nie należy przemęczać biednych dzieci
twierdzeniami, to opowiada się tak:
pierwszy ma 10 możliwości, drugi też 10 możliwości, trzeci też,..., szósty też ma 10
możliwości.
Możliwości wszystkich przyporządkowań człowiek→piętro jest więc 10.10,10.....10 = 106.
Kolejność w każdym przypadku jest uwzględniana w tym sensie, że pokazujemy, co zrobi pierwszy
człowiek, co zrobi drugi itd. Nie traktujemy sposobów wysiadania "na sztuki", lecz
uwzględniamy poszczególnych ludzi. Przykładowa taka funkcja (zwyczajowo zapisywana w postaci
6−elementowego ciągu) wygląda tak:
(3,3,5,9,2,5)
Pokazuje ona, że: osoby nr 1 i nr 2 wysiadły na 3. piętrze, osoby nr 3 i nr 6 wysiadły na 5.
piętrze, osoba nr 4 − na piętrze 9., a osoba nr 5 − na piętrze 2. Pewnie, że nie dyskutujemy,
kto z windy wysiadł pierwszy na 3. piętrze − osoba nr 1, czy osoba nr 2. W tym sensie masz
rację, że nie uwzględniamy kolejności.
Takie funkcje bywają nazywane wariacjami z powtórzeniami, ale jeśli tego określenia nie było w
szkole, to nie musisz wiedzieć.
11 gru 13:58
lena: Dziękuję, wszystko rozjaśniłeś/aś
11 gru 14:59