Kombinatoryka
Luk: Z urny w której znajduje się 7 kul białych 3 czarne i 1 zielona losujemy 2 kule. (bez
zwracania.) jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania: a) kul w różnych kolorach. B) chociaż
jednej kuli białej
11 gru 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
wersja I.
| | 7*6 + 3*2 | | 110−48 | | 62 | |
P(A)= 1−P(A') = 1 − |
| = |
| = |
| = ... |
| | 11*10 | | 110 | | 110 | |
wersja II.
| | 7*3 + 7*1 + 3*1 | | 62 | |
P(A) = |
| *2 = |
| = ... |
| | 11*10 | | 110 | |
b)
| | 3*8 | | 3*2 | | 54 | |
P(A) = |
| *2 + |
| = |
| |
| | 11*10 | | 11*10 | | 110 | |
11 gru 11:05