pochodna
nina78: wyznacz zbiór wartości funkcji o tej własności, że dla dowolnej wartości parametru m styczna do
jej wykresu w punkcie o odciętej m ma równanie 2m+1)x−y−m2=0
dajcie jakieś wskazówki
11 gru 10:44
Nienor: To znaczy, że f'(m)=2m+1, czyli f'(x)=2x+1, ∫(2x+1)dx=x2+x+C=f(x), gdzi C jest jakąś liczbą w
ℛ.
11 gru 11:11
nina78: a nie używając całek
11 gru 13:13
nina78: alo
jeszcze raz proszę o pomoc
11 gru 17:38
MQ: Równanie stycznej dla x=m
(2m+1)x−y−m2=0
czyli:
y=(2m+1)x−m2
ale ponieważ jest to dla x=m, więc punkt styczności ma współrzędne:
x=m
y=(2m+1)*m−m2=m2+m
Ale punkt styczności należy do wykresu funkcji, więc wykres funkcji jest zbiorem:
{(x,y): x=m, y=m2+m}
Stąd wynika, że poszukiwana funkcja ma postać:
y=x2+x
No i teraz wyznacz sobie zbiór jej wartości.
11 gru 17:50
nina78: dziękuj baaaaaaaaaaaaaaardzo
a takie:
dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań x2+(m+3)x+m≤−2 zawiera się w przedziale [−1,3]
co w tych warunkach jest źle
1' Δ=0 −1≤Xw≤3
2' Δ>0 f(−1)≤0 f(3)≤0
11 gru 18:35
Nienor:

x
2+(m+3)x+m+2≤0, dla x∊[−1,3]
czyli (x+1)(x−3)=x
2+(m+3)x+m+2
x
2−2x−3=x
2+(m+3)x+m+2
−2=m+3 ⇒ m=−5
Strasznie to proste, tam u góry pochodne, tu na dole takie.
12 gru 00:21