Przekątna kwadratu K ma długość 2p{2}, a obwód kwadratu M ma długość 16 p{2}. Sk
Nic nie wiem !: Przekątna kwadratu K ma długość 2√2, a obwód kwadratu M ma długość 16 √2. Skala
podobieństwa kwadratu M do kwadratu K jest rowna?
Ajtek:
Skoro przekątna kwadratu K ma długość 2
√2 to długość boku tego kwadratu a
K=2
Wynika to ze wzoru na dł. przekątnej kwadratu d=a
√2:
gdzie:
d
K=2
√2 − długość przekątnej kwadratu K
Obwód kwadratu M=16
√2 z tego wynika, że długość boku kwadratu M a
M=4
√2, ponieważ obwód
kwadratu 4*a.
| | M | | aM | |
Zatem skala podobieństwa |
| = |
| =... |
| | K | | aK | |