Pomocy !
Nic nie wiem !: Obwód trójkąta prostokątnego o bokach długości x, 2x+4, 3x−4 jest równy 60. Pole tego trójkąta
jest równe?
10 gru 23:26
Eta:
x+2x+4+3x−4=60 ⇒ x= 10
boki tego trójkąta: 10,24, 26
ze wzoru Herona
| | 60 | |
P=√p(p−a)(p−b)(p−c) . p= |
| = 30 −−− połowa obwodu |
| | 2 | |
P=....
10 gru 23:31
lllllll: x + 2x + 4 + 3x − 4 = 60
6x = 60
x = 10
2x + 4 = 24
3x − 4 = 26
10 gru 23:31
Eta:
x+2x+4+3x−4=60 ⇒ x= 10
boki tego trójkąta: a=10,b=24, c=26
10 gru 23:32
Eta:
Mój pierwszy wpis ( zbędny) bo trójkąt prostokątny
10 gru 23:38