Prawdopodobieństwo klasyczne
Kubat: jeszcze jedno zadanie

W klasie IIIa jest o 4 chłopców więcej niż dziewcząt. Prawdopodobieństwo że losowo wybrana
osoba z tej klasy jest dziewczynką jest równe 7/16 Oblicz ile jest osób w tej klasie
10 gru 23:20
Kubat: proszę o pomoc
10 gru 23:36
Eta:
n −− dziewczyn , n+4 −−− chłopców R−m : 2n+4 , n€N+
rozwiąż to równanie......
10 gru 23:45
Kubat: dzięki za pomoc

dalej dam rade xD
10 gru 23:53
pigor: ... niech
d+c= d+d+4=2d+4 ? − szukana liczba osób w klasie
(d dziewcząt i d+4 chłopców), to z warunków zadania
| | 7 | | d | | 7 | |
P(d)= |
| ⇒ |
| = |
| ⇔ 16d=14d+28 ⇔ 2d=28 ⇔ d=14 , |
| | 16 | | 2d+4 | | 16 | |
zatem
c=d+4=
18, czyli 14+18=
32 osoby w klasie IIIa. ...
10 gru 23:53
Eta:
10 gru 23:54
pigor: nie myśl , że to pisałem jak zobaczyłem Twoje, nie tak było, po prostu odszedłem od kompa i
tyle
10 gru 23:58