Lokata
Lolka: Lokata.
Przez pięć lat (na początku każdego roku) pan nowak lokuje w banku po 3000zł
na 7% w skali roku (procent prosty). jaka sume otrzyma po 5 latach?
podatek od dochodów kapitalowych = 18%
Probowalam od kazdej strony, ze wzorow i na piechote, ale zawsze wychodzi obok, a odpowiedź to
17 583 zł.
Proszę o pomoc!
10 gru 22:56
aniabb: nawet podwyższając podatek (bo wynosi on 19%) i tak otrzyma ze 200zł więcej niż w odpowiedziach
11 gru 08:32
stanisław:
a5 = 3000 * (5 + (5 + 4 + 3 +2 +1) * 0,07)
a5 = 3000 * (5+ 15*0,07)
a5 = 3000* 5+1,05
a5 = 18150
zysk brutto = 18150 − 5*3000 = 3150
zysk netto = 3150 * 0,82 = 2583
Otrzyma 5*3000 + zysk netto = 17 583
16 mar 15:50