?
Magda: Obliczyć granice
| | 22x+ 4x+2 | |
a) lim x→∞ |
| ( tam w mianowniku też są potęgi) |
| | 3x + 4x−1 | |
b) lim x→
∞ (4x+3) [ ln(x+3) − ln(x+1) ]
10 gru 22:55
Magda: jakieś pomysły ?
10 gru 23:03
Krzysiek: a) podziel licznik i mianownik przez 4x
b)a(lnb−lnc)=ln(b/c)a
i teraz policz granicę argumenty korzystając z liczby 'e'
10 gru 23:05
Ajtek:
Później pomijam lim
x→∞
a)
| | 4x+16*4x | | 4x(1+16) | | 17 | |
limx→∞ |
| = |
| = |
| = |
| | 3x+1/4*4x | | 4x(3x/4x+1/4) | | 3x/4x+1/4 | |
| | 3 | |
( |
| )x przy x→∞=0, zatem: |
| | 4 | |
Takie coś chyba.
10 gru 23:08
Ajtek:
Witaj
Krzysiek 
.
10 gru 23:08
Krzysiek: Witaj Ajtek ,rozwiązanie ok.
10 gru 23:10