styczna i krzywa
blabla: błagam pomóżcie... proszę o wyjaśnienie co i jak, bo to jest dla mnie kompletnie czarna magia,
a chcę to zrozumieć.
Pokaż, że dowolna styczna do krzywej y=1/2 √x−4x2 przecina się z osią odciętych w punkcie równo
oddalonym od punktu styczności i początku układu.
10 gru 22:14
blabla: proszę o szybką odpowiedź... to na jutro.
10 gru 22:21
PW: Zrób najpierw na konkretnym punkcie styczności, np. weź x0=1, policz pochodną w tym punkcie.
Pochodna w punkcie to współczynnik kierunkowy stycznej, a więc będziesz mógł napisać równanie
stycznej
y= f'(x0)x +b
współczynnik b wyliczy się, bo styczna przechodzi przez A=(x0,f(x0).
Znajdziesz punkt B=(x1,0), w którym styczna przecina oś Ox.
Obliczysz |AB| i |OB| (O − początek układu). Jeżeli te dwie odległości są równe, to sprawdziłeś
prawdziwość tezy dla jednego wybranego punktu.
Teraz uogólnić − wykonać wszystkie powyższe czynności nie na konkretnym x0=1, ale dla
dowolnego x0. Wszystko.
10 gru 22:37