:]
Monika: Oszacowano, że pewna fabryka śrub produkuje 2% braków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w
partii
2000 śrub co najmniej 20, ale nie więcej niż 40 okaże się brakami?
Pomóżcie
10 gru 22:10
Monika: Umie ktoś

?
10 gru 22:33
Monika: Nie pomoże nikt ?
10 gru 22:59
PW: Umieją, tylko późno jest.
Pojedyncze doświadczenie (wyciągnięcie jednej śruby) z naszego punktu widzenia to sukces −
"śruba okazała się wadliwa" lub porażka − "śruba dobra".
Mamy więc Ω1 = {1,0}, p=P1(1) = 0,02 (to nam podali w treści zadania) i q=1−p = 0,98.
Sprawdzanie 2000 śrub to schemat Bernoulliego (powtarzamy to samo doświadczenie w
niezmienionych warunkach N=2000 razy).
Mamy obliczyć prawdopodobieństwo osiągnięcia liczby sukcesów zawartej między 20 a 39.
10 gru 23:12
Monika: Czyli rozkład będzie N(400,19,79) ?
10 gru 23:35