?
Magda: Jak udowodnić indukcyjnie, że
Jeśli a1 = 3 oraz an+1=an + 2n + 3 to an=n2 + 2n
10 gru 22:08
Magda: ? jakieś wskazówki ?
10 gru 22:26
Vax: Sprawdzasz n=1, założenie no i teza an+1 = (n+1)2+2(n+1) ⇔ an+2n+3 = n2+4n+3 ⇔ an =
n2+2n co jest prawdą z założenia indukcyjnego, qed.
10 gru 22:30
Magda: nic nie rozumiem....
możesz mi to jakoś krok po kroku wytłumaczyć ?
10 gru 22:44
Magda: ?
10 gru 23:30
PW: Zasada indukcji zastosowana w praktyce polega na tym, że trzeba:
1. Sprawdzić prawdziwość wzoru dla n=1
2. Założyć prawdziwość dla pewnej n=k (nie wskazując jej konkretnie)
3. Korzystając z założenia udowodnić prawdziwość wzoru dla liczby następnej po k, czyli dla
n=k+1.
Dowód.
Dla n=1 mamy a1=3 według założenia początkowego i a1 = 12+2.1 = 3 według sugerowanego
wzoru. Wzór jest więc prawdziwy dla n=1 (nie musieliśmy wykorzystywać dalszej części
założenia).
Formalnie nie trzeba, ale sprawdźmy jeszcze prawdziwość dla n=2:
zgodnie z formułą budowania kolejnych wyrazów jest a2=a1+2.1+3 = 3+2+3=8,
a według sugerowanego wzoru a2=22+2.2 = 8. Warto się parę razy pobawić w ten sposób, żeby
oswoić się z sensem tego o co pytają.
Założenie indukcyjne.
Załóżmy, że dla pewnej liczby naturalnej k wzór jest prawdziwy, to znaczy
(1) ak = k2 + 2k.
Teza indukcyjna. Wzór jest prawdziwy dla liczby następnej po k, to znaczy
(2) ak+1 = (k+1)2 + 2(k+1).
Dowód.
(k+1)2 + 2(k+1) = k2+2k+1+2k+2 = (k2+2k) + 2k+3.
Zgodnie z założeniem indukcyjnym wyrażenie w nawiasie jest równe ak, mamy więc
(k+1)2 + 2(k+1) = ak +2k +3, a to jest ak+1 zgodnie z regułą tworzenia kolejnych wyrazów
podaną w treści zadania.
Podsumowanie. Wzór jest prawdziwy dla n=1 i z założenia (1) jego prawdziwości dla n=k wynika
jego prawdziwość (2) dla n=k+1. Krok indukcyjny powiódł się, wzór jest prawdziwy dla
wszystkich n∊N.
Vax pokazał Ci najważniejsze, ale w wielkim skrócie, więc postarałem się jak dla
początkujących. Za karę sprawdź, co oznacza "qed" (łacina).
10 gru 23:43
Magda: Quod erat demonstrandum − co było do udowodnienia

dziękuję!
10 gru 23:46
Eta:
10 gru 23:51