.
asdf: Logarytmy
log2 + log(4
x − 2 + 9) = 1 + log(2
x − 2 + 1)
log(2*2
(2x − 4) + 18) = log(10(2
x− 2 + 1) // opuszczam log.
2
2x − 3 + 18 = 10*2
x − 2 + 10 // przerzucam
| | 10*2x | |
U{22x{8} − |
| + 8 = 0 // zmienna t |
| | 4 | |
jeszcze skrócę:
| | 5*2x | |
U{22x{8} − |
| + 8 = 0 |
| | 2 | |
2
2x = t > 0
| | | | 5 | | 3 | |
x1 = |
| = ( |
| − |
| )*8 = 8 |
| | 1/8 | | 2 | | 2 | |
| | | | 5+3 | |
x2 = |
| = ( |
| )*8 = 32 |
| | 1/8 | | 2 | |
t = 2
x
2
x = 8 lub 2
x = 32
x = 3 lub x = 5
dobrze?
10 gru 22:04
krystek: nie zauważyłam błędu
10 gru 22:07
pigor: ... ja widzę to tak :
log2+log(4x−2+9)= 1+log(2x−2+1) ⇔ log2(4
x−2+9)= log10(2
x−2+1) ⇔
⇔ 2(4
x−2+9)= 10(2
x−2+1) / :2 ⇔ 4
x−2+9= 5*2
x−2+5 ⇔
⇔ (2
x−2)
2−5*2
x−2−4= 0 ⇔ 2
x−2= 4 lub 2
x−2= 1 ⇔ x−2=2 lub x−2=0 ⇔
⇔
x=4 lub
x=2 ⇔
x∊{2,4} . ...
10 gru 22:18
asdf: dzięki

A takie coś:
D:
9− 2
x > 0
2
x < 9
log
22
x < log
29
x < log
29
log
2(9 − 2
x) = 3 − x
9 − 2
x = 2
3 − x
9 − 2
x − 2
−x*8 =0
2
x + 8*2
−x = 9
i tu się zatkałem.. jakby było 3 + x już miałbym gotową odpowiedź, a tu jest 3 − x ( chodzi mi
o początek zadania)
bo takie coś nawet nie ma sensu:

2
x(1 + 8*2
−2x) = 9
Chyba, że na początku robię gdzieś błąd
10 gru 23:18
asdf: Chyba, że pomnożyć *1, ale nie wiem jak takie coś się łączy

(3−x)log
22 + log
2(9−2
x) = 0
10 gru 23:20
Eta:
2
x=t, t>0
jedź dalej
10 gru 23:25
asdf: t
2 −9t + 8 = 0
t
2 + 8 = 9t
t
2 − 9t + 8 = 0
Δ = 81 − 32 = miliardzik
x = 0
x = 3
Dziękuję
10 gru 23:36
Eta:
10 gru 23:38
asdf:
| | 1 | |
log5120 + (x − 3) − 2log5(1 − 5x − 3) = −log5( |
| − 5x − 4) |
| | 5 | |
//przerzucam x − 3 na drugą i logarytm z prawej na lewą
| | 1 | |
log5120 − 2log5(1 − 5x − 3) log5( |
| − 5x − 4)= −(x − 3) |
| | 5 | |
//to coś z prawej zamieniam
| | 1 | |
log5120 − 2log5(1 − 5x − 3) + log5( |
| − 5x − 4)= log553 − x |
| | 5 | |
//łączę logarytmy
| | | |
log5( |
| = log553 − x |
| | (1 − 5x − 3)2 | |
//120 wymnażam przez góre ( w logarytmie)
| | 24 − 120*5x − 4 | |
log5( |
| }) = log553 − x |
| | (1 − 5x−3)2 | |
//opuszczam logarytmy
| 24 − 120*5x − 4 | |
| } = 53 − x |
| (1 − 5x−3)2 | |
// 120 = 24*5
| 24 − 24*5*5x − 4 | |
| } = 53 − x |
| (1 − 5x−3)2 | |
| 24(1 − 5x−3) | |
| } = 53 − x |
| (1 − 5x−3)2 | |
// mnożę razy mianownik
24 = (5
3−x)(1−5
x−3}
24 = 5
3−x − 5
3−x+x−3
24 = 5
3−x − 1
25 = 5
3−x
x = 1
dobrze?
10 gru 23:53
Eta:
Podstaw za x= 1 i sprawdź
10 gru 23:58
ZKS:
Git.
11 gru 00:00
Eta:
"gitara"
11 gru 00:00
asdf: dzięki, w końcu coś wychodzi...
11 gru 00:02
ZKS:
Mam nadzieję że najpierw ustalasz dziedzinę tego równania?
11 gru 00:03
Ajtek:
Coś w sensie wyniki

Dobry wieczór
Eta 
Hmmmm, kogoś tutaj nie widzę, ale cześć "niewidzialny"
11 gru 00:04
ZKS:
Witam
Ajtek.

I właśnie tak ma być niewidzialnie.
11 gru 00:10
asdf: Tak, dziedzina to:
1− 5
x−3 > 0
5
x−3 < 1
5
x−3 < 5
0
x < 3 oraz
5
−1 > 5
x−4
−1>x − 4
3>x
x<3
x∊ R / {3}
11 gru 00:16
ZKS:
Mogłeś zauważyć że
| | 1 | |
1 − 5x − 3 = 5( |
| − 5x − 4) |
| | 5 | |
i nie musiał byś dwa razy liczyć tego samego do dziedziny.
Dostajesz że x < 3 a Ty w końcowej odpowiedzi dajesz że x ∊ R \ {3}.
11 gru 00:21
asdf: a no, nie wiem czemu
11 gru 00:24
ZKS:
Ważne że wiesz o co chodzi.
11 gru 00:28
asdf: 
A jest jakaś funkcja w wolframie, gdzie mogę określić przedziały dla funkcji, np. Chcę sobie
narysować funkcję y = 3x + 1 w przedziale od 5 do 10.
11 gru 00:29
Ajtek:
Dla takiej funkcji to kartka papieru wystarczy, po co Wolfram
11 gru 00:31
ZKS:
To zapisz y = 3x + 1 and 5 ≤ x ≤ 10.
11 gru 00:32
asdf: Dzięki ZKS
@Ajtek
Nie umiem rysować, jakieś krzywe te linie mi wychodzą.., np. zamiast pięciokątów wychodzi mi
koło czasem
11 gru 00:34
Ajtek:
Jak wychodzą krzywe odcinki, tam gdzie mają być proste, to weź linijkę do reki
11 gru 00:36
Ajtek:
Albo zamiast cyrkla złap ołówek i linijkę/ekierkę...
11 gru 00:37
asdf: Bo chodzi o to, że chcę narysować funkcję trygonometryczną i ją odwrócić (z sinusa na arcusa
sinusa) i chcę dać przedział od (0;π/2) − żeby była to funkcja różnowartościowa (wtedy
istnieje dla niej funkcja odwrotna). Da się też rysować dwie funkcje na raz w wolframie
(funkcję i funkcję odwrotną)? + przedziały.
11 gru 00:37
asdf: @Ajtek
A jak ktos ma tylko dlugopis?
11 gru 00:38
Ajtek:
To czas zainwestować w linijkę/ekierkę, cyrkiel też się może przydać. O ołówku nie wspomnę
11 gru 00:40
asdf: od tego mam komputer by z niego korzystać
11 gru 00:42
Ajtek:
A jak się komputer zepsuje?
11 gru 00:50
asdf: Nie ma takiej opcji, jest i już
11 gru 01:06