rachunek prawdopodobieństwa
maturzystka: Witam. Czy może mi ktoś wytłumaczyć te zadania ? Nie rozumiem ich. Dziękuję za każdą pomoc

1. Na ile sposobów można ustawić w kolejce :
a. 8 osób
b. 2 kobiety i 6 mężczyzn, jeśli kobiety stoją na początku kolejki,
c. 4 kobiety i 4 mężczyzn, jeśli kobieta nie może stać za kobietą ?
2. Ile jest liczb czterocyfrowych :
a. w których zapisie nie występują cyfry 0 i 9 oraz żadna cyfra się nie powtarza,
b. w których zapisie mogą wystąpić tylko cyfry : 5,6 i 7,
c. parzystych, w których zapisie moga wystapić tylko cyfry: 0,1,2,3 i 4?
3. Rzucamy trzy razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A − wypadły co najmniej dwie
reszki, B − wypadły co najwyżej dwie reszki, C − wypadły trzy reszki.
a. Czy zdarzenia A i B się wykluczają?
b. Czy zdarzenia B i C są zdarzeniami przeciwnymi?
c. Czy zdarzenie A U B jest zdarzeniem pewnym?
d. Czy zdarzenie A iloczyn B jest zdarzeniem niemożliwym?
10 gru 21:54
maturzystka: Proszę możliwie szybko. To pilne. Na jutro.
10 gru 22:04
PW: 1 a) Ustawianie w kolejce to permutacje, czyli odpowiadamy: jest 8! możliwych permutacji.
b) Tu już mieszanka wymagań: kobiety można ustawić na 2! sposobów. Mężczyzn można przestawiać
na 6! sposobów. Ponieważ każde ustawienie kobiet może wystąpić z każdym ustawieniem mężczyzn,
sposobów jest 2!.6!.
c) Skoro kobieta nie może stać za kobietą, to muszą stać przemiennie: raz kobieta, raz
mężczyzna.
Gdyby ich nie rozróżniać (poszczególnych kobiet i poszczególnych mężczyzn), to można utworzyć
dwie kolejki:
(k,m,k,m,k,m,k,m) i (m,k,m,k,m,k,m,k) (zaczynającą się od kobiety i zaczynającą się od
mężczyzny).
W każdej z tych kolejek kobiety mogą się jednak zamieniać miejscami (rozróżniamy je) i
mężczyźni też mogą się zamieniać między sobą. Wobec tego różnych kolejek, w których nie
sąsiadują osoby tej samej płci, jest 2.4!.4!.
10 gru 22:19
maturzystka: Dziękuję

Możesz mi pomóc jeszcze w 2 i 3 zadaniu?
10 gru 22:28
PW: Wolno mi to idzie z tłumaczeniem, możesz pójść spać o 25:30
2 a) Tworzenie takiej liczby to wyciągnięcie czterech cyfr z ośmiu i ustawienie ich
(zapisanie) w pewnym porządku. Mówiąc językiem kombinatoryki: tworzenie 4−elementowych
kombinacji z ośmiu, a następnie permutowanie tych czwórek. Pierwszą czynność można wykonać na
| | | | 8! | | 5.6.7.8 | |
| = |
| = |
| |
| | | 4!(8−4)! | | 4! | |
sposobów. Drugą czynność można wykonać na 4! sposobów, a więc istnieje
żądanych liczb
To samo można było osiągnąć jednym wzorem, mówiąc że tworzenie 4−cyfrowych liczb o różnych
cyfrach wybieranych z ośmiu to tworzenie 4−elementowych wariacji ze zbioru 8−elementowego.
Jest na to gotowy wzór (wariacje bez powtórzeń):
2 b) Na czterocyfrową liczbę o cyfrach ze zbioru {5, 6, 7} można spojrzeć jak na funkcję
f:{1,2,3,4}→{5, 6, 7}
(funkcję, która ma w dziedzinie 4 elementy, a w zbiorze wartości 3 elementy). Jest na to
odpowiednie twierdzenie: funkcji takich jest 3
4 (moc zbioru wartości) do potęgi (moc
dziedziny).
Niektórzy o tym opowiadają tak: na miejscu tysięcy można napisać jedną z trzech cyfr, na
miejscu setek też jedną z trzech, itd., a więc sposobów jest 3
.3
.3
.3 = 3
4. To samo, ale
mniej formalnie (podobno lepiej zrozumieć).
c) Parzysta musi się kończyć cyfrą 0, 2 lub 4 (i nie może zaczynać się cyfrą 0). Pomyśl sama,
to podobne do 1 c).
10 gru 23:04