2. f(x)=√x
czyli f(−x)=√−x i tylko tyle? na tej podstawie już mogę określić, że nie jest ani parzysta
ani nieparzysta?
3.
i funkcję 2 do potęgi x2 dzielone przez |x| przepraszam, że słownie piszę,ale cały czas
jakieś błędy przy tym mi wyskakują.. i chodzi tutaj o to, ze |−x|=|x|
dzięki za sprawdzenie, bo chcę mieć 100% pewności, czy to jest dobrze
| √x2+1+x | 1 | |||
−x+√x2+1=(√x2+1−x)* | = | = | ||
| √x+1+x | √x2+1+x |

| 2x2 | ||
f(x)= | ||
| |x| |
| 2(−x)2 | 2x2 | |||
f(−x)= | = | parzysta (wykres symetryczny względem OY) | ||
| |−x| | |x| |