oblicz pochodną
Kasandra: oblicz pochodną
y=1cos(x−cosx)
10 gru 21:38
logarytm naturalny: ...=cos(x−cosx)−1
y'= −1cos(x−cosx)−2*(−sin(x−cosx)*(1−(−sinx))
10 gru 21:40
Kasandra: dzięki!
10 gru 21:42
logarytm naturalny: czyli ładniej pisząc
| | sin(x−cosx)*(1+sinx) | |
y'= |
| |
| | [cos(x−cosx)]2 | |
10 gru 21:42
Kasandra: a potrafisz y=x*|x| ?
10 gru 21:42
logarytm naturalny: Chyba trzeba na 2 pochodne:
dla x>0 y=x*x=x2
y'=2x
dla x<0 y=x*(−x)=−x2
y'=−2x
dla x=0 pochodna nie istnieje
10 gru 21:46
logarytm naturalny: ale nie wiem na 100%
10 gru 21:46
Kasandra: dzięki
10 gru 21:48
PW: A policzyć z definicji pochodną w zerze.
f(0) = 0
| | f(0+h) − f(0) | | f(h) | | h2 | | h2 | |
Iloraz różnicowy |
| = |
| = |
| lub = − |
| , |
| | h−0 | | h | | h | | h | |
czyli iloraz różnicowy w punkcie 0 jest równy h lub −h.
No to pochodna w zerze ...
11 gru 10:04