matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Machine:
Jak obliczyć z definicji pochodną ln x w punkcie x
0
? Doszedłem do
x
0
+h
ln
x
0
lim n→0
h
I nie wiem jak ruszyć dalej
10 gru 21:26
Machine:
lim h→0 oczywiście− mój błąd.
10 gru 21:30
Krzysiek:
1
=lim
ln(1+h/x
0
)=lim ln(1+h/x
0
)
1/h
=lim ln[(1+h/x
0
)
x
0
/h
]
1/x
0
h
=lne
1/x
0
=1/x
0
10 gru 21:37
Machine:
Dziękuję
10 gru 21:38