matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij,że liczba:...a)jest podzielna przez 31 b)jest podzielna przez 43.
Paweł:
a)2
10
+2
8
−9*2
5
b)7
8
−2*7
7
+8*7
6
10 gru 20:45
irena_1:
a) 2
10
+2
8
−9*2
5
=2
5
(2
5
+2
3
−9)=2
5
(32+8−9)=31*2
5
b) 7
8
−2*7
7
+8*7
6
=7
6
(7
2
−2*7+8)=7
6
(49−14+8)=43*7
6
10 gru 21:41