.
asdf: suma ciągu funkcji wykładniczej:
mam takie zadanie:
oblicz ciąg:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ [ |
| + ( |
| )2 + ( |
| )3 + ... + ( |
| )n] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
jest jakiś wzór, żeby to policzyć? (wystarczy sam wzór, nie trzeba rozwiązania)
10 gru 20:44
10 gru 20:46
krystek: Tzn Sn
10 gru 20:46
asdf: | | 1 | | | | 1 | | | | 1 | |
Sn = |
| * |
| = |
| * |
| = ( |
| )n |
| | 2 | | 1/2 | | 2 | | | | 2 | |
więc granica wyjdzie zero, czy źle policzone?
10 gru 20:54
10 gru 20:55
krystek: Sn miało być zapisane
10 gru 20:59
asdf: aa...to nie jest w nawiasie
| | 1 | | | | 1 | |
Sn = |
| * |
| = 1 − ( |
| ) n = 1 tak?  |
| | 2 | | 1/2 | | 2 | |
10 gru 21:00
Ajtek:
WItaj
krystek 
.
| | a1 | |
Wydaje mi się, że ten ciąg jest nieskończony i −1<q<1, zatem Sn= |
| |
| | 1−q | |
Cześć
asdf.
10 gru 21:01
asdf:
Witaj Ajtek,
To jak to w końcu jest z tym wzorkiem?
10 gru 21:05
Ajtek:
Jak widzisz, konsultuję to z
krystek 
.
10 gru 21:06
krystek: | | 1 | |
gdyby był nieskończony wówczas byłoby |
| n+.... |
| | 2 | |
10 gru 21:06
asdf: Proszę o wynik
10 gru 21:08
Ajtek:
W sumie tak, ale n→∞ i to mi spokoju nie daje

.
10 gru 21:09
10 gru 21:09
asdf: @Ajtek
| | n | |
Mi się zdaje, że to jest coś podobnego do: 1− |
| . Też nigdy nie osiągnie zera. |
| | n+1 | |
10 gru 21:13
10 gru 21:15
asdf: n = 10000
| | 10000 | |
1 − |
| ≠ 0  |
| | 10001 | |
10 gru 21:18
krystek: dzielisz ułamek przez n
10 gru 21:21
asdf: Dziękuję za pomoc, idę dalej robić
10 gru 21:22
krystek: Przyjemności!
10 gru 21:24