Ciągi
zombi: Udowodnij, że jeżeli 3 kolejne kąty czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny, to co
najmniej dwa kąty tego czworokąta są proste.
| ⎧ | α+a1+r=180o | |
| ⎩ | a1+2r+a1=180o |
|
⇒ α=a
1+r oraz wiem, że są to kąty, które lezą naprzeciw siebie, czyli α+α=180
o ⇒ α=90
o i
a
1+r=90
o
Wystarczy coś takiego?
Eta:

Z treści zadania:
(α−r)+(α+r)= 180
o i α+β= 180
o
2α=180
o ⇒ α= 90
o i β= 180
o−α= 90
o
Mamy już dwa kąty proste, jeżeli r= 0 to i dwa pozostałe (α−r) i (α+r) też będą proste
czyli co najmniej dwa kąty są proste
c.n.u